Soruşturma derinleşiyor, kazdıkça kemik çıkıyor
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla yapılan kazı çalışmalarında toprağı deştikçe kemik çıkıyor. PKK itirafçısı ve eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan'ın 1990'lı yıllarda 2 kişinin ölümü ile ilgili iddiaları üzerine önceki gün Silvan ilçesi Karaçalı köyü yakınlarında yapılan kazılara dün Diyarbakır-Hani karayolu Ziyarettepe mevkiinde devam edildi.
İş makinelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen kazıların ikinci gününde 461 kemik parçası bulundu. Öğle saatlerinde tamamlanan kazılarda bulunan kemikler İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Kemiklerin insana ait olup olmadığı Adli Tıp Kurumu'nun yapacağı incelemeyle belirlenecek. Daha önce de Cizre'deki kazılarda çok sayıda kemik çıkarılmıştı. İtirafçı Aygan, bir sü- re önce, 1994 yılında Fethi Yıldırım ile 1996 yılında Hakkı Kaya'nın öldürüldükten sonra Karaçalı köyü yakınlarında toprağa gömüldüğünü öne sürmüş, bunun üzerine İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunmuştu.
Diyarbakır-Hani karayolu Ziyarettepe mevkiinde çukur bir alanda yapılan ve 461 kemik parçasının bulunduğu kazı alanında jandarmanın geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Bir helikopterin de zaman zaman alanın üzerinde uçtuğu görüldü. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla önceki gün Diyarbakır-Silvan karayolu Karaçalı köyü yakınlarında kazı çalışmaları yapılmıştı. Karaçalı'daki kazılarda herhangi bir bulguya rastlanmamıştı.
Çalışmaları yerinde inceleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kemiklerin Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak inceleme sonucu insan veya hayvan kemiklerine ait olup olmadığının belirleneceğini söyledi. Erbey, kazı çalışması yapılan yolun 1990'lı yıllarda akşam saatlerinde JİTEM tarafından sürekli kapatıldığını hatırlattı.
'Kimsesizler mezarı açılsın' talebi
Yolun kapatılmasının karanlık işlerin gerçekleşmesine yardımcı olduğunu aktaran Erbey, "O dönemde akşam olduğu zaman kimse bu yoldan geçemezdi. Buradan geçmek büyük cesaret istiyordu. Bu yol, bilinçli olarak bu hale getirildi ve öldürülen insanlar buralara gömüldü. Çok değil, geçtiğimiz yıllarda bile buralarda infaz edilen cesetler bulunuyordu. Bu yolun sağ ve sol tarafına cesetler atılıyordu. O dönemde köpeklerin cesetleri yediği, gelip geçen insanların kokudan burnunu kapattığı söyleniyordu." diye konuştu.
Muharrem Erbey, 1990'lı yılların sonunda bu bölgede 7 cesedin bulunduğunu ve kimsesizler mezarlığına defnedildiğini anlattı. Bundan sonraki süreçte mezarların açılması ve Abdülkadir Aygan'ın Türkiye'ye getirilmesi için talepte bulunacaklarını kaydetti. Aygan'ın Türkiye'ye getirilmesi ve bizzat yer göstermesi ile kayıpların bulunması konusunda gelişme sağlanabileceğini anlatan Erbey şunları söyledi: "Aygan'ın ifadelerine itibar ediliyor. İHD olarak bizim elimizde de çok sayıda dosya var. Bu dosyalardaki mağdur yakınlarının da beyanlarına itibar edilmesi bazı olayların aydınlatılmasına sebep olacaktır.''
Toplam tutuklu sayısı 6
Daha önce Silopi ve Cizre'de farklı noktalarda gerçekleştirilen kazılarda ikisi insan kafatasına ait olmak üzere çok sayıda kemik parçaları bulunmuştu. Kazılarda ayrıca düğümlü ip ve elbise parçaları ele geçirilmişti.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Temel Atak, PKK itirafçıları Abdülhakim Güven, Hıdır Altuk ve Koçero Saluci tutuklandı. Abdülkadir Aygan, 1994'te Fethi Yıldırım ile 1996'da Hakkı Kaya'nın öldürüldükten sonra Karaçalı yakınlarında gömüldüğünü öne sürmüş, bunun üzerine İHD Diyarbakır Şubesi, savcılığa kazı yapılması için başvuruda bulunmuştu.
İsmail Avcı
Yorumlar