TCK 301 nihayet değişti

Yeni Türk Ceza Kanunu'nun kabul edildiği Haziran 2005'ten beri tartışma konusu olan TCK'nın 'Türklüğü aşağılamak'la ilgili 301. maddesine ilişkin AKP'nin hazırladığı değişiklik teklifi dün Meclis'ten geçti.ANKARA - Üç yıla yakın süredir tartışılan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Türklüğü aşağılama'yı suç sayan 301. maddesi nihayet değişti. TBMM Genel Kurulu'ndaki 301. mesaisi önceki gece saat 20.30'da başlayıp 04.35'e kadar sürdü. sekiz saat süren görüşmeleri başından sonuna izleyen tek lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Muhalefet üç maddelik düzenlemeyi engellemek için önergeler verip, sık sık yoklama ve karar yeter sayısı istedi. Yasanın tümü, MHP'nin talebi ile açık oylamaya sunuldu. Oylamaya 315 milletvekili katılırken, 250 kabul, 65 ret oyu kullanıldı. AKP'den bakan ve parti yöneticilerinin katılmadığı son oylamada bağımsızlar da bulunmadı. ÖDP lideri Ufuk Uras, maddelere geçiş oylamasında çekimser kaldı. Düzenlemeye ret oyu kullanacağını açıklayan DTP'den son oylamaya katılan tek isim Hasip Kaplan maddelere geçiş oylamasında 'evet' demesine karşın son oylamada 'hayır' dedi. Görüşmelerde CHP ve MHP, 'Türklüğe ve cumhuriyete hakaretin cezasız kalacağı', DTP ise 'ifade özgürlüğünü sağlamayacağı' gerekçesiyle düzenlemeye ret oyu vereceklerini açıkladı. CHP ve MHP 301. maddenin aynen kalmasını, DTP ise tamamen kaldırılmasını istedi. Değişiklikle "Türklüğe ve cumhuriyete hakaret"in serbest bırakılmasının söz konusu olmadığını kaydeden Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, MHP'lilere şöyle yüklendi: "Bazı arkadaşlarımız 'Vatana ihanet ediyorsunuz' dercesine konuşuyor. Biz bu lafları ciddiye almıyoruz ama sizin tabanınızdan bazı gençler bunları ciddiye alabilir, sonra gelir bir eylemde bulunurlarsa, bunun sorumlusu kim olacak, o zaman Türklüğü, vatanı korumuş olacak mısınız? Adapazarı'ndaki olaylardan bahsedildi. Bir yasal toplantıyı basmaya çalışan gençler. Bu tür konuşmalardan etkilenerek, bu tür eylemleri yapan gençlerin acaba bu eylemlerinde 'sorumluluğumuz var mı' diye bazı politikacıların düşünmeye ihtiyacı var. Türklük ve Türklüğü korumak, Cumhuriyeti korumak kimsenin tekelinde değildir. Türklüğü de cumhuriyeti de bu Meclis, bu millet korur." MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural bu sözlere itiraz ederek Şahin'i 'provokatörlük' yapmakla suçladı.
Süren davaları etkileyecek
301'de yapılan değişiklik sürendavaları etkileyecek. Lehe hüküm uygulaması çerçevesinde 301'den açılan soruşturma ve kovuşturmalar duracak. Adalet Bakanı'ndan izin istenecek. Mahkûmiyeti kesinleşeler de yeniden yargılama isteyebilecek. Ceza üst sınırının 3 yıldan 2 yıla indirilmesi nedeniyle, bu madde kapsamında açılan davalarda verilecek cezalar ertelenebilecek. Ceza üst sınırında değişiklik yapıldığı için 301 davaları artık asliye ceza mahkemeleri yerine sulh ceza mahkemelerinde görülecek.
Maddenin eski hali
MADDE 301 - (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
Kabul edilen yeni düzenleme
MADDE 301 - (1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, 1. fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
(4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.
Kaynak:İNT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ