HAK-İŞ BASIN AÇIKLAMASI

“SENDİKA YASALARININ DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN HÜKÜMET VE PARLAMENTO
TARİHİ BİR SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMELİDİR”

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim USLU, 2821 Sayılı Sendikalar ve 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasalarının değiştirilmesine direnç gösteren, şahsileştirmeye çalışan ve saptıran bazı çevreler bulunduğunu belirterek, “Sendikal mevzuatın değiştirilmesi için Hükümet ve Parlamento tarihi bir sorumluluğu yerine getirmeli ve bu yasaları çıkarmalıdır” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim USLU, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çalışma hayatının bir dinamizm yakalaması, çağa ayak uydurması, Avrupa müktesebatına uygun bir sosyal model oluşturması, sendikal mevzuatın değiştirilmesiyle mümkün olabilir. Bunun için de gerekli şartlar mevcuttur.

Yaklaşık 27 yıldır yerinde sayan, uluslararası belgelerde sürekli eleştiri konusu olan 2821 Sayılı Sendikalar ve 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasalarının değiştirilmesine yönelik bir çalışma başlatılmış ve tarafımızdan heyecanla karşılanmıştır. Ancak işçi-işveren ve hükümet arasında yürütüle gelen görüşmeler sonucu Bursa’da sağlanan mutabakata karşın yasaların değiştirilmesine direnç gösteren, şahsileştirmeye çalışan ve saptıran bazı çevreler bulunmaktadır.

Uluslararası platformlarda kredibilitemizi düşüren, Türkiye’nin 1981 yılından bu yana ILO yıllık toplantılarında 87 sayılı sözleşmeden dolayı üç kez, 98 sayılı sözleşmeden dolayı da 14 kez aplikasyon komitesine alınmasına neden olan bu yasalar değiştirilmelidir. Aksi takdirde, Türkiye yine ILO’da kara listeye alınacak, AB müzakere sürecinde 19. chapterin açılması sorunlu hale gelecek ve Türkiye yine üçüncü dünya ülkesi muamelesi görecektir.

Sendikal mevzuatın değiştirilmesi ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, ülkenin demokratikleşmesine, ekonomik kalkınmasına aynı zamanda sosyal gelişmesine bir katkı sağlayacaktır.

Hükümet ve Parlamento tarihi bir sorumluluğu yerine getirmeli AB ve ILO normlarını dikkate almalıdır. Çorum Milletvekili Agah Kafkas tarafından, 2821 ve 2822’nin değiştirilmesi konusunda bir kanun teklifi verilmiş ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edilmiştir. Parlamento Komisyonda kabul edilen bu teklifi acilen gündeme almalı ve ILO Genel Kurul süreci bitmeden bu yasaları çıkarmalıdır. Sonuçta kazanan Türkiye ve Türk halkı olacaktır. İşçi-işveren ve Hükümet, uluslararası toplantılara kara listeye alınma korkusuyla değil, başı dik olarak gidecektir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ