Denizden gelen elektrik: Elektrobüs

Sakarya'da iki öğrenci deniz dalgalarından elektrik üretmeyi başardı. Proje MEB ve TÜBİTAK işbirliği ile düzenlenen 'Bu benim eserim proje yarışması'nda birinci oldu.

Denizden gelen elektrik: Elektrobüs

Sakarya Kaynarca Merkez İlköğretim Okulu 7’nci sınıf öğrencileri Ayşe Gamze Sevinç ve Huriye Gözde Sevinç adlı ikiz kardeşler deniz dalgalarından elektrik üretmeyi başardı. Elektrobüs adı verdikleri aletle dalgaların ürettiği enerjiyle bir cep telefonu şarj edilirken, tasarruflu ampullerle aydınlatma yapılabiliyor. Öğrencilere bu projede en büyük desteği fen ve teknoloji öğretmeni Erkan Çavumirza verdi.
ARABA MOTORU ÖRNEK ALINDI
Sakarya’nın Kaynarca ilçesindeki Merkez İlköğretim Okulu öğrencileri Ayşe Gamze Sevinç ve Huriye Gözde Sevinç ile danışman öğretmenleri Erkan Çavurmirza tarafından hazırlanan sistem ile deniz dalgalarından elektrik üretilebiliyor. Araba motorlarının piston sistemini örnek alarak hazırlanan sistem, dalgaların enerjisini seri bağlı iki dinamo ile 12 V elektriğe dönüştürüyor. Sistem iki saniyede bir gelen dalgalarla da elektrik üretebiliyor.
Üretilen enerji ile:
1-Bir cep telefonu şarj edilebiliyor.
2-Tasarruf lambalarının elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.
3-Bataryalarda depolanan elektrik invertörler sayesinde televizyon ve radyo çalıştırabiliyorlar.
4-dalgalara göre ayarlanabilir özelliği ile elektrik üretimindeki verimliliği arttırılabiliyor.
5-Sistem portatif özelliği sayesinde rahatlıkla taşınabiliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Benim Eserim’ projesi için bölge elemelerine katılan proje, Marmara bölgesi birincisi oldu. 30.000 projeden Türkiye’nin en seçkin 100 projesi Ankara Başkent öğretmen evinde sergiye açıldı.
Üniversitelerden gelen juriler projeleri değerlendirdikten sonra Perşembe günü görkemli bir tören sonuçlar açıklandı. 100 projenin ilk 50’sini birinci ilan edildiği törende Elektrobüs elektrik üretim alanında türkiye birincisi oldu.

:Haber7

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ