Alcatel-Lucent büyük sözü verdi

Alcatel-LucentAlcatel-Lucent, Bell Laboratuvarları’nın öncülüğünde başlatılan Green Touch konsorsiyumunun girişimiyle önümüzdeki 5 yıl içinde bugüne kıyasla enerjiyi bin kat daha etkin kullanacak iletişim ağlarına dair referans bir altyapı geliştirmek için çalışacaklarının sözünü verdi. Bell Labs’ın önderliğindeki konsorsiyum bu hedefini gerçekleşirse, günümüz ağ altyapılarının 1 günde harcadığı enerji yeni nesil ağ altyapılarını tam 3 yıl boyunca beslemek için yeterli olacak.
Londra’da gerçekleştirilen toplantı Alcatel-Lucent CEO’su Ben Verwaayen, Bell Labs Başkanı Jeong Kim, Bell Labs Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı ve Green Touch Konsorsiyum Başkanı Gee Rittenhouse,  akademi ve endüstriden 10’a yakın uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılışında söz alan Verwaayen, özellikle internete bağlanan kişi sayısının artması ve internette paylaşılan veri hacminin büyümesiyle ağ altyapılarının karbon emisyonlarının çevre için önemli bir yük haline geldiğini söyledi. Bu konuda bir şeyler yapmaları gerektiğini belirten Verwaayen, bu durumu düzeltip sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlamak için başlangıçta 15 katılımcının yer aldığı açık bir girişim olan Green Touch’ı başlattıklarını söyledi.
Bell Labs Başkanı Jeong Kim de bu konuda yapılacak çok şey
olduğunun uzun zamandır farkında olduklarına değinerek, “Bugün ağ altyapılarının teorik enerji ihtiyacını göz önünde tuttuğumuzda sağlayabileceğimiz kazancın çok yüksek olduğunu gördük. Artık bu işin teorik sınırlarını zorlamak gerektiğine inanıyoruz. Green Touch, sürdürülebilir bir çevre için doğru kurumları, doğru insanları, doğru amaçla bir araya getirmeyi hedeflediğimiz bir girişim” dedi.
İngiltere büyüklüğünde ormanı kurtaracaklar
Alcatel-Lucent’in girişimi, Claude Shannon’un ağ altyapılarının ihtiyaç duyacağı en düşük enerjiyi hesaplamayı amaçlayan teorisine dayanıyor. Konsorsiyumun amacı, önümüzdeki beş yılın sonunda enerji tüketimi günümüz ağlarına oranla bin kat daha efektif olan, herkesin kullanımına açık referans bir ağ tasarımı ortaya koyabilmek. Dünyada sadece ağ iletişimi altyapılarında harcanan enerjiden dolayı yılda 300 milyon ton karbondioksit açığa çıkıyor. Eğer dünya genelindeki ağların enerjiyi bu ölçüde etkin kullanması sağlanabilirse, çevre adına elde edilecek kazanç İngiltere’nin yüzölçümüne denk bir ormanı kurtarmakla eşdeğer olacak.
“Tek başımıza yapamayız, destek bekliyoruz”
Bell Labs Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı ve Konsorsiyum Başkanı Gee Rittenhouse, vaatlerinin büyük olduğunu ve böyle bir başarıya imza atmak için sadece kendi çabalarının yeterli olmayacağını söyledi. Bunun için Green Touch girişimini başlattıklarını söyleyen Rittenhouse, “Enerji tasarrufu konusundaki düşüncemizi hayata geçirmek için yeni teknolojilere, yeni protokollere ve farklı bakış açılarına ihtiyaç duyacağız. Uygulamada üç temel prensip belirledik: Basitlik, şeffaflık ve ortaya koyduğumuz çözümlerin uygulanabilir olması. Bunu hemen gerçekleştiremeyeceğimizin farkındayız, her aşaması dikkatle planlanmalı. Şu an 15 kurucu üyemizle teknik yol haritası ve ajanda üzerinde çalışıyoruz. Zaman içinde de katılımın artmasını umuyoruz” dedi.
Green Touch girişiminde servis sağlayıcılar, akademik araştırma laboratuvarları, kamuya bağlı ve kar amacı gütmeyen araştırma enstitüleri ve endüstriyel ölçekli laboratuvarlar yer alıyor. Konsorsiyumun kurucu üyeleri arasında AT&T, China Mobile, Portugal Telecom, Swisscom, Telefonica, MIT Elektronik Araştırma Laboratuvarı, Stanford Üniversitesi Kablosuz Sistemler Laboratuvarı (WSL), Melbourne Üniversitesi Genişbant Uygulama Topluluğu (IBES), CEA-LETI Mikroelektronik Uygulama Araştırma Enstitüsü, imec, Fransız Bilgisayar Bilimleri ve Kontrol Araştırma Enstitüsü (INRIA), Bell Labs, Samsung Gelişmiş Teknoloji Enstitüsü (SAIT) ve Freescale Semiconductor bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ