Türkiye'yi Ar-Ge üssü yapacağız


Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarına sağlanan teşvikler meyvesini vermeye başladı. Yerli ve yabancı pek çok şirket, Ar-Ge yatırımlarına hız verdi. Son olarak Alman sanayi devlerinden Bosch da Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurma kararı aldı.



Otomobilden beyaz eşyaya kadar pek çok sektörde üretim yapan Bosch, Bursa'daki fabrikasında yeni bir Ar-Ge merkezi kuracak.

Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Hermann Butz, Türkiye'deki 2008 yılı faaliyetlerini değerlendirdi ve yeni hedefleri hakkında bilgi verdi. Hermann Butz, cirolarda düşüşe yol açan ekonomik krize rağmen sürdürülebilir yatırımlara odaklandıklarını ve önümüzdeki dönemde özellikle araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ağırlık vereceklerini belirtti. Bosch'un 2008'de Ar-Ge harcamalarının yüzde 50 artarak 6,8 milyon Euro'ya ulaştığını aktaran Butz, Bursa'da yeni bir Ar-Ge merkezi kuracaklarını kaydetti. Bu adımın, Türkiye'nin küresel Bosch mühendislik ağındaki durumunu güçlendireceğini söyledi. Bursa'ya kurulacak merkezi, küresel Ar-Ge birimi haline getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Butz, "Geçen yıl ekibimiz 'common rail' enjektörlerin dünya sorumluluğunu aldı. Ayrıca iki yeni işkolunda benzin enjeksiyon sistemleri ve ATMO adı altında montaj sistemleri ve özel makine üretimine başladık. Sadece benzin enjeksiyon sistemleri için 2009 sonuna kadar 23 milyon Euro yatırım yapacağız." dedi. Son beş yılda Bosch Türkiye, Ar-Ge çalışmalarına toplam 54 milyon Euro harcadı. Türkiye'deki Ar-Ge ve mühendislik bölümlerinde toplam 170 çalışan bulunuyor.

Bosch'un 2008 yılı performansını değerlendiren Butz, şirketin küresel ve Türkiye rakamları ve yeni stratejisini de paylaştı. Bosch Grubu, Türkiye'de geçen yıl küresel krize rağmen 1,6 milyar Euro ciro elde etti. Bir miktar gerileyen ihracat, 972 milyon Euro'ya düştü. Bu gerilemenin küresel pazarlardaki daralmadan kaynaklandığını ifade eden Butz, krizin Bosch'u da etkilediğini, ancak yatırımları durdurmadıklarını vurguladı. Butz, "Bu zorlu dönemde yatırım rakamını geçen yıla göre yüzde 40 artırarak, 210 milyon Euro seviyesine çıkardık. Çalışan sayısı az bir artışla 8 bin 400'e ulaştı." diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bosch Türkiye Genel Müdürü Butz, 2010'dan önce piyasalarda iyileşme beklemediklerini söyledi. Butz, "Üç ay sonra dünya ve Türkiye'deki durum nasıl olacak bilmiyoruz. Otomotivde bir sıkıntı söz konusu. Biz, 2008 rakamlarının altına inmemek için çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Butz, krizin mutlaka biteceğini ve bu sebeple istihdamı korumaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. ÖTV indiriminin ekonomiyi canlandırmaya başladığını da dile getirdi, ancak kalıcı desteğin şart olduğuna dikkat çekti. Hermann Butz, "Bu paket stokların erimesine ve üretime destek veriyor. Fakat kısa vadeli bir çözüm. Kimse istihdam patlaması beklemesin. Güven artırıcı kalıcı paket şart." ifadelerini kullandı.

Bu yıl ciromuzda artış beklemiyoruz

Üretiminin yüzde 60'ı otomotive dayanan Bosch, bu yıl ciroda artış beklemiyor. Hermann Butz'un verdiği bilgiye göre küresel krizle birlikte otomotiv ihraç pazarlarında siparişler 2008'in 4. çeyreğinden itibaren düşmeye başladı. Butz, "Otomotiv için 2009, tarihinin en zorlu yılı olacak. Bu hem üreticiler, hem de yan sanayicileri etkileyecek. Bu sebeple ciro artışı zor. 2008 ciromuzu korumaya çalışacağız." açıklamasını yaptı.
:Zaman
Kenan Mehmetzade

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ