Harekât planı için ‘derhal soruşturma’



Taraf’ın manşeti Genelkurmay’ı harekete geçirdi. İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak “Konunun tüm yönleriyle incelenmesi için Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı’na derhal bir soruşturma emri verildiğini” açıkladı. Akşam habere yayın yasağı geldi

Genelkurmay Harekât Başkanlığı için hazırlanan “İrticayla Mücadelede Eylem Planı”nı deşifre eden Taraf’ın haberi Ankara’da gündem yarattı. Gözlerin çevrildiği Genelkurmay’dan beklenen açıklama sabah saatlerinde geldi.
Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki haftalık basını bilgilendirme toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Metin Gürak, “Bugün (dün) bir gazetede Genelkurmay Başkanlığı Harekât Başkanlığı’nın hazırladığı iddia edilen bir planla ilgili olarak haber ve yorumlara yer verildiği görülmüştür. Konunun tüm yönleriyle incelenmesi maksadıyla Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı’na derhal bir soruşturma emri verilmiştir” dedi.
Başlatılan soruşturmanın hedefiyle ilgili bir gazetecinin “Böyle bir belgenin varlığı mı soruşturulacak, yoksa nasıl sızdığı konusu mu” sorusuna ise Gürak şu cevabı verdi: “Size onunla ilgili açıklamamın o bölümünü tekrar okuyorum. Konunun tüm yönleriyle incelenmesi maksadıyla Genelkurmay Başkanlığı Askerî savcılığına derhal bir soruşturma emri verilmiştir.”

Poyrazköy tartışması

Tuğgeneral Gürak’a yöneltilen sorular arasında Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürlüğü’nün 14 mayısta tamamlanan Poyrazköy cephaneliğiyle ilgili raporu da yer aldı. Başbuğ’un Poyrazköy’de bulunan silah ve mühimmatla ilgili detaylı bilgi verdiğini söyleyen Gürak “Bazı basın yayın organlarında sanki bu açıklama yapılmamış gibi haber ve yorumlara rastlanmaktadır” diye konuştu.

Karargâh yayın yasağı getirdi

Tuğgeneral Metin Gürak’ın soruşturma başlatıldığı açıklamasının ardından Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı, Taraf’a gönderdiği bir yazıyla habere konu olan belgeleri istedi.
Soruşturma başlatıldığının belirtildiği yazıda şöyle dendi: “Habere konu olduğu anlaşılan ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ başlıklı dört sayfadan oluşan gizli belgenin, soruşturma kapsamında incelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla, gazetenize ulaştığı şekliyle Savcılığımıza gönderilmesini rica ederiz.”
Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, konuyla ilgili belgelerin içeriği hakkında yayın yapma yasağı konmasına ve müdafilerin soruşturma dosyasının içeriğini incelemesi ve belgelerden örnek alması haklarının kısıtlanmasına karar verdi.

‘Darbe planı 2009’da da gündemde’
Taraf’ın “İrticayla Mücadelede Eylem Planı” manşetini değerlendiren Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce “Bu belge gösteriyor ki darbe planları 2009 nisanında bile yürürlükte” dedi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bir basın toplantısında “Ordu içinde darbeci olamaz, kimse buna cesaret edemez” sözlerini anımsatan Gülerce şunları söyledi: “Biz bundan çok memnun olmuştuk. Ama bu haber gösteriyor ki ordu içinde bu darbeciler konusunda bir gevşeklik var. Masum insanların evlerine silah yerleştirip onlara terörist muamelesi yapmayı düşünenler TSK bünyesinde barındırılmamalıdır. Daha önce bu konuda bize duyumlar gelmişti. Özellikle Güneydoğu’da bazı dindar gençlerin evlerine Fethullah Gülen kitapları ve Said Nursi resimleri koyup daha sonra o evlerden birilerine bir suç işlettirecekler diye. Zaten Terörle Mücadele Yasası içine yerleştirilmiş bazı maddelerle de terör örgütü muamelesi yaparak öğrenci evlerinin basılmasının önü açılmıştı. Bu haber tüm bu planların 2009 nisanında bile yürürlükte olduğunu ortaya koydu.”
Habere AKP’den ilk tepki ise Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, Taraf’ta yayımlanan belgelerle ilgili şunları söyledi:

Demokrasiyle bağdaşmaz

Türk siyasetinin gizli toplum mühendisliğine ve siyaset mühendisliğine ihtiyacı yok. Türk demokrasisinin ulaştığı olgunluk bu tip mühendislikleri hep boşa çıkarmıştır. Demokraside balans ayarını sadece millet yapar. AK Parti bugüne kadar siyasetini hep milletle el ele yapmıştır, bundan sonra da böyle yapacaktır.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ