Kömür işletmesine yolsuzluk baskını


Sivas'ın Kangal ilçesindeki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü Kangal Termik Santrali İşletme Müdürlüğü'ne ve Demir Export Kangal Kömür İşletmesi'ne düzenlenen 'Büyük Enerji Operasyonu'nda işletmelerin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.

Sivas İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı çok sayıda ekip, dün sabah Kangal Termik Santrali İşletme Müdürlüğü ile 6 kilometre ilerideki Demir Export Kangal Kömür Sahaları İşletmesi'ne operasyon gerçekleştirdi. İşletmelerde arama yapan jandarma çok sayıda evrak, bilgisayar kayıtları ve çeşitli malzemelere incelenmek üzere el koydu. Savcılığın talimatıyla aralarında Kangal Termik Santrali İşletme Müdürü A.S.Ü. ile Demir Export işletme yöneticisi N.İ.'nin de bulunduğu 10'u kamu görevlisi 25 kişi gözaltına alındı.

Kangal Termik Santrali İşletme Müdürlüğü'nün Demir Export Kangal Kömür İşletmesi'nden yıllardır ihalesiz ve usulsüz olarak milyonlarca ton kömür aldığı, yolsuzluk miktarının yüz milyonlarca dolar olduğu iddia ediliyor. Yaklaşık 480 kişinin çalıştığı Kangal Termik Santrali'nin 3 ayrı ünitesinin bulunduğu, bu ünitelerden her birinde elektrik üretimi için saatte 300 ton kömür kullanıldığı kaydediliyor. Ünitelerden birinin 1 yıldır, diğerinin de son 1 aydır bakımda olduğu, işletmenin şu an sadece bir ünitesinin üretim yaptığı belirtildi. Kangal Termik Santrali için Demir Export işletmesinden temin edilen kömürün kalorisinin de düşük olduğu, bu yönde de araştırmaların yapıldığı da iddialar arasında.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, operasyonu değerlendirirken, "Orada ihalesiz herhangi bir işlemin yapılabilmesi mümkün değil." yorumunu yaptı. Yıldız, bunun bir operasyon değil, 8-10 kişiyle ilgili bilgi almak olduğunu ifade etti. Bu konuda tavırlarının net olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle dedi: "Bu, 20 yıl önce 1989 yılında yapılmış bir anlaşma. Anlaşma 2009 Ekim'inde bitecek."


:Zaman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ