Kocaeli'de korkutan deniz yükselmesi

Yoksa depremle mi alakalı?

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, İzmit Körfezi'nde gözlenen su seviyesindeki yükselmenin ''depremle ilgili olduğunu düşünmediklerini'' bildirdi.

Alınan bilgiye göre, İzmit Körfezi'nde deniz seviyesinin yaklaşık 1 metre yükselmesi, bazı vatandaşların ''deprem olacak'' yorumu yapmasına neden oldu.

KOÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit Körfezi'nde gözlenen su seviyesindeki yükselmenin normal bir doğa olayı olduğunu belirtti.

Deniz seviyesinin yükselmesinin rüzgarın etkisiyle ya da med cezirden kaynaklanabileceğini ifade eden Özer, ''Kabarma, ayın çekim gücünün yarattığı med cezir olabilir. Depremle ilgili olduğunu düşünmüyoruz. Depremle ilgili olsa küçük öncü depremler olurdu. Kıyıya doğru esen rüzgar da kabarmada etkili olmuş olabilir'' dedi.

Marinada balıkçı restoranı işletmecisi Barbaros Akkuş ise denizin yaklaşık 1 metre yükselmesini olağan bir durum olarak gördüklerini, lodos beklendiği zaman denizin sürekli kabardığını söyledi.

Akkuş, ''Bugün ya da yarın lodos bekleniyor. Su seviyesi bu nedenle yükselmiştir. Bizde deprem olacağı endişesi yok. Bu sık sık olan, yılda en az 10 kez tekrarlanan bir durum. Vatandaşların deprem olacakmış gibi endişeye kapılmalarına gerek yok'' diye konuştu.

AA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ