İsrail Dışişleri'nin yaptığı ayıba Türk Dışişleri bakanının yorumu: BÖYLE NEZAKETSİZLİK OLAMAZ


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Türkiye'nin bu ülkedeki büyükelçisine yönelik muamelesine ilişkin olarak, ''Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisine böyle bir nezaketsizlik yapma cüretine sahip değildir, olamaz'' dedi.

Davutoğlu, İngiltere'de Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye-İsrail arasında yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, ''Ülkeler birbirleriyle görüş ayrılıkları içinde olabilirler, ülkeler birbirlerinin değişik politikalarını tenkit de edebilirler. Ama bütün devletlerin uyması gereken diplomatik kurallar, nezaket kuralları vardır. Bu nezaket kurallarını göstermek devlet olmanın bir gereğidir'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, Dışişleri Bakanlığı'nın da konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptığını anımsatan Davutoğlu, ''Bu konuda İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan gerekli adımların atılmasını bekliyoruz ve tutumumuz çok açıktır, diplomatik kurallara uyulmasını beklemek en tabi hakkımızdır. Bu diplomatik kuralları bir takım mizansen oyunları ile çiğnemek her şeyden önce cari uluslararası ilişkiler etiğine aykırıdır'' dedi.

Davutoğlu, İngiltere ve ABD ile bu konunun paylaşılıp paylaşılmadığının sorulması üzerine, bu konuyu paylaşmadıklarını belirterek, ''Bu konu nihayetinde bizim kendi tutumuzdur. Herhangi bir soru tevdi edilmiş değil'' diye konuştu.

''İsrail'den ne tür telafi edici adımlar bekliyorsunuz?'', ''Türkiye-İsrail ilişkileri nereye gidiyor?'' sorularına karşılık Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bu konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bizim ne tür telafi edici adımlar beklediğimizi İsrail tarafı gayet iyi biliyor. Sayın Müsteşarımız İsrail Büyükelçisini davet ederek ve İsrail tarafının davranışının aksine bir büyükelçiye nasıl davranılması gerekiyorsa o şekilde davranarak beklentilerimizi iletmiştir. Bu konudaki gelişmelere göre gerekli tutumu gösteririz. Ama hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisine böyle bir nezaketsiz tutum yapma cüretine sahip değildir, olamaz, bunun da bilinmesi gerekir''
dedi.

İSRAİL'DEN İZAHAT VE ÖZÜR BEKLİYORUZ

Türkiye, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısının Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuç Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında takındığı tavır ve bunu yansıtış biçimine ilişkin izahat ve özür beklediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi bugün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu tarafından Bakanlığa çağrılarak, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısının (Danny Ayalon) Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında takındığı tavır ve bunu yansıtış biçimine ilişkin protestomuz iletilmiş, bu konu ile ilgili olarak izahat ve özür beklediğimiz bildirilmiştir" denildi.

Açıklamada, "Gerek yaptığı son açıklamalarda, gerekse Tel Aviv Büyükelçimizle yaptıkları görüşmedeki söylem ve davranışlarıyla diplomasiyle bağdaşmayan bir tutum sergilemiş olan İsrail Dışişleri Bakanlığını diplomatik nezaket ve saygı kurallarına uymaya davet ediyoruz. Bu vesileyle Türkiye'yi bir ahlaki sıralamaya tabi tutmanın hiç kimsenin haddi olmadığını vurgulamakta da yarar görüyoruz" denilerek, Tel Aviv Büyükelçisi Çelikkol'a yapılan muamele ile ilgili olarak telafi edici adımların atılmasının beklendiği kaydedildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ