Asgari geçim İndiriminin Ödenmemesi

Asgari geçim indiriminin çalışana ödenmemesi Vergi Kanunu ve İş Kanunu yönünden suç teşkil etmektedir. Diğer ifadeyle asgari geçim indirimini çalışana ödemeyen işverene idari para cezası uygulanacaktır.



Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan genel tebliğ esas alınarak asgari geçim indiriminin işçilere ödenmemesi, mükellefler adına mahsup edilmemesi gereken indirim olarak kabul edileceğinden, re’sen ya da ikmalen tarhiyat yapılarak vergi ziyaı cezası kesilecektir.

İş Kanunu yönünden uygulanacak ceza miktarı her işçi ve her ay için 114 TL’dir. Örneğin A…şirketinin 20 işçisi vardır. İşçilerine Nisan ve Mayıs aylarında asgari geçim indirimini ödememiştir. A…şirketine İş Kanunu hükmü doğrultusunda uygulanacak para cezası 2 x 20 x 114= 4.560 TL’dir.


Asgari geçim indirimi ödenmeyen çalışanların Gelir Vergisi Kanunu yönünden işyerinin bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne veya il defterdarlığına, İş Kanunu yönünden ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikâyette bulunması gerekir.


Asgari geçim indiriminin ödenmemesi kanaatimce işçi açısından İş Kanunu 24/II-e maddesi gereğince haklı nedenle derhal fesih sebebidir. Örneğin; Nisan ve Mayıs aylarında asgari geçim indirimi ödenmeyen işçi iş sözleşmesini tek taraflı sona erdirip, ücret ve benzeri haklarını (kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma vb.) işverenlikten talep edebilecektir[1].

Sonuç

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarına uygulanmaktadır. Bu nedenle 2010 Ocak ayından geçerli asgari ücret (aylık brüt:729,yıllık brüt: 729 x 12= 8.748 TL) tüm yıl için geçerli olacaktır. Temmuz ayındaki artış dikkate alınmayacaktır.

-------------------------

[1] Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız: Cumhur Sinan ÖZDEMİR-İş Kanununa Göre İşveren ve İşçi Rehberi 2010 Haziran-Adalet Yayınevi/Ankara

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ