SİGORTASIZ ÇALIŞMANIN TESPİTİNDE TANIK İFADESİ

Çok sayıda okuyucu kendisinin veya yakınlarının ekonomik kriz gerekçesiyle sigortasız çalıştırıldığını,işe ihtiyaçları olması nedeniyle sessiz kaldıklarını,haklarını ne şekilde arayabileceklerine yönelik e-mail aracılığıyla sorular yöneltmişlerdir.
Uygulamada da görüleceği üzere işsiz kalma korkusuyla çok sayıda işçi sigortasız, güncel tabiri ile kayıt dışı çalışmaktadır.


Sigortasız çalışanlar veya yakınları bu durumu Alo 150 [1] veya Alo 170 [2] hattına bildirerek sigortasız işçi çalıştıran işverenleri ihbar edebilecekleri gibi bizzat dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kurumun tüm il müdürlüklerine şikayetlerini iletebilirler.


Hizmet Tespit Davası


Sigortasız çalıştırılan kişilerin sigorta haklarını mahkeme aracılığıyla arama usulüne hizmet tespit davası denir. Hizmet tespit davaları İş Mahkemeleri veya İş Mahkemelerinin bulunmadığı yerde ise görevli Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılabilir.



Hizmet Tespit Davasının Tarafları


Hizmet tespit davasını kişinin kendisi veya ölmüşse hak sahibi murisleri açar. Hizmet tespit davasında işverenle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu da hasım gösterilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ