TEFLONA VEDA SERAMİK TAVALARA MERHABA

Büşra TOPALOĞLU kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.


Teflon (politetrafloroetilen) kötü şöhretli zehirli maddelerin salınımına neden olan ve günümüzde satılan yassı kapların çoğunu kaplayan sentetik bir yapıdır. Ancak teflon dediğimizde herkesin aklına ilk olarak mutfakta kullandığımız tavalar gelir. Teflon tavalar, uygun fiyat ve yapışmazlık özelliği ile ev hanımlarının vazgeçilmezi arasındadır. Mutfakta, hanımlara kullanım kolaylığı sağlasa da sağlık açısından zararları göz ardı edilmemeli.

TEFLONUN ZARARLARI NELERDİR?

Teflon ve diğer yapışmaz tava imalat işleminde kullanılan temel kimyasallardan biri Perflorooktanik Asittir (PFOA). Bu kimyasal, insanlar için toksik ve kansorejen bir maddedir. Ayrıca hormon dengesi üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Teflon yapışmaz tavalar sıcaklığa bağlı olarak 15 farklı zehirli gazın serbest bırakılmasına neden olur. Sıcaklık artışıyla değişim gösteren bu gazlar insanlarda “polimer dumanı ateşi” olarak bilinen “teflon gribi” hastalığına sebep olmaktadır. Teflon gribinin titreme, baş ağrısı, ateş ve bulantı gibi grip benzeri belirtileri vardır. Gribe benzerliğinden dolayı birçok insan bu rahatsızlıkların teflondan kaynaklandığının farkına varamıyor. Oysaki ev hanımlarının mutfakta devamlı kullandıkları bu kaplar sağlık açısından ciddi risk oluşturuyor.
Keskin ve metal kaşık kullanımı tava yüzeyinde çizik ve pullanmaya neden olur. Tavanın yüzeyinin çizilmesiyle teflon parçaları serbest kalır ve bu parçalar tavayı her kullanımınızda yemeğiniz aracılığıyla vücudunuzda birikerek kanser riskini artırır. Ayrıca her çizilmede tava yapışmazlık özelliğini kaybeder.
İnsan sağlığı açısından bir çok risk taşıyan teflonların hayvanlar üzerinde de olumsuz etkileri var. Kullanım esnasında açığa çıkan gazlar özellikle kuşların ölümüne yol açıyor. Eğer bir kuş sahibiyseniz kafesini mutfakta bulundurmamaya özen göstermelisiniz.

MUTFAKLARINIZIN SON TRENDİ SERAMİK TAVALAR

Yemeğinizin kimyasal maddelerle temas kurmasını istemiyor, daha güvenli yapışmaz tava arıyorsanız seramik tavaları tercih edebilirsiniz. Son yıllarda farklı tasarım ve renkleriyle raflarda dikkat çeken seramik tavalar giderek rağbet görmeye başlıyor. Görselliğinden ziyade üstün pişirme performansı, dayanıklılık ve kolay temizlenme gibi özellikleriyle de  mutfakta kolaylık sağlıyor.
Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan seramik tavalar üstün yapışmaz  özelliği ile kullanım esnasında az yağ kullanmanızı sağlıyor. Böylece yemeklerde az yağ tüketimi ile sağlıklı beslenmeye yardımcı oluyor. Etli ve özellikle yüksek ısı gerektiren yemekleriniz için ideal bir pişirme imkanı sunuyor. Seramik tavalar yapısı gereği ısıyı pişirme yüzeyi boyunca eşit olarak dağıtır. Dolayısıyla  aynı ısı miktarı ile yemeklerinizin her yeri aynı oranda pişecektir. Mutfaklarınızda kullanıma elverişli ve sağlık açısından güvenilir olan seramik tavalar aynı zamanda ısıyı muhafaza ettikleri için daha az enerji (gaz, tüp, enerji) harcamanızı sağlar.

SERAMİK TAVALARI NASIL KULLANMALIYIZ?

• Dayanıklı ve paslanmaz yüzeye sahip seramik tavalarınızı gönül rahatlığı ile buzdolabı veya derin dondurucularınızda muhafaza edebilir, ısıtmak için çıkardığınızda direk olarak ocağa veya mikrodalga fırına koyabilirsiniz.
• Tavanızı çatlak veya kırık olarak kullanmamalısınız.
• Temizlerken aşındırıcı temizleyicileri veya çelik pedleri tava yüzeyiyle temas ettirmemelisiniz çünkü bu, zamanla pişirme kabınıza zarar verecektir.
• Sert lekeler için pişirme kabınızı sıvı sabunlu ılık suyun içinde birkaç saat beklettikten sonra yumuşak bulaşık süngeriyle kolaylıkla yıkayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darüşşafaka Bağışlarınızı bekliyor

ONLAR BİR ZAMANLAR SEKS SEMBOLÜYDÜ